Elena Andrei este un artist complet. A studiat pictura la Universitatea de Arte din București, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu, și are master în Arte Vizuale la aceeași universitate. Lucrează în medii precum pictură, grafică, porțelan sau ceramică și se folosește de tehnici și ustensile diferite, pentru a reda o profundă chestionare feministă, mistică. Punctul central al preocupărilor sale este ființa umană, țesătura umană, de la suprafață spre adâncime, dincolo de măști și oglinzi. Arealul simbolic sau mitic al ființelor revin cu recurență în arta Elenei Andrei.
A expus de mai multe ori în formule de grup sau pe cont propriu. Dintre expozițiile personale amintim expozițiile “Faces of matter” la Galeria Eckhaus (Kutztown, PA, SUA, 2010), “The allegory of the five senses” la Galeria Estudio Luna (Winnipeg, Canada, 2010), “Țesătura mistică”, Dana Art Gallery (București, 2017), iar dintre cele de grup – “COLOPHON“, Palazzo Correr (Veneția, 2008), “LA FUNK LA FREAK“, Torre Civica (Mestre, 2008), “A sangue fredo“, Palazzo Correr (Veneția, 2007). În 2019 participă la expoziția de grup “Perspectivele și anatomia artei la feminin 1977- 1987”. În 2020 participă alături de sororitatea Locomotive la expozițiile “Liberté, Egalité, Sororité” (Atelier 35), “EA – Exerciții afective” (Galeria Galateca), “Pudendum femininum” (Alert Studio). În 2021 participă la Art Safari 2021, Pavilionul de Artă Contemporană, expoziția ZENIT alături de colectivul ARTHUB (Sala Acvariu, MȚR). În 2022, a participat la expoziția de grup multimedia “Ore Albastre“ (ARTHUB Bucharest). Din 2017 este membru ARTHUB Bucharest, iar din 2010 este membru U.A.P. Are lucrări în colecții particulare din America, Canada, Italia, Grecia și România. În anul 2019 realizează o lucrare pentru Papa Francisc, lucrare care acum se află în colecția Vaticanului.
Cum ai început călătoria în lumea artei?
Călătoria în lumea artei am început-o în copilărie, prin studiul pianului, dansului și teatrului. În jur de 13 ani, am descoperit și că am talent la desen, dar printr-o întâmplare. Până atunci, nici nu îmi pusesem problema că m-aș pricepe la asta. În momentul în care am primit primul oracol de completat și a trebuit să umplu mai multe pagini, m-am gândit să o fac cu niște desene. Apoi am dat la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești, la secția de Arhitectură – Design urban, au urmat studiile la Universitatea de Arte București, secția Pictura și un master în arte vizuale la aceeași Universitate.
Care sunt temele pe care le alegi și de ce?
Temele care mă fascinează și pe care le abordez câteodată mai subtil, câteodată mai puțin subtil sunt legate de moarte, feminitate, introspecție, lumi interioare, fragilitatea corpului, amintiri, iubire.
Povestește-ne mai multe despre Istoriato și cum ai ales pictura pe porțelan.
Cumva, nu am ales pictura pe porțelan, ci ea m-a ales pe mine dintr-o necesitate de a trăi din ceea ce fac. Să supraviețuiești exclusiv din pictură de tablouri este practic o misiune imposibilă în România, așa că în timpul facultății, m-am angajat la un atelier de pictură pe porțelan, unde am lucrat timp de aproape 5 ani. În 2011, am înființat Istoriato – Alchimia Viselor, brandul prin care realizez obiecte din porțelan, dar și alte tipuri de obiecte, explorând multe tehnici și multe tipuri de materiale.
Continuarea interviului pe: https://merg.in/bucuresti/de-povestit/interviuri/interviu-cu-elena-andrei-7783.html